Circalab

Het Circalab is een heus digitaal laboratorium waar je op een creatieve manier met nieuwe media in contact komt. Je vindt er interactieve installaties die zich op het kruispunt tussen kunst, media, technologie en wetenschap bevinden.
Kom kijken naar enkele Robotfilms en experimenteren met nieuwe apps, audiovisuele installaties en games.

You are here … elsewhere

You are here …. elsewhere is een super grote interactieve kaart, een tocht die begint onder je voeten en die je leidt naar de sterren. Kom naar dit spel van video geprojecteerd licht, symbolen, details, video’s waar er ruimte is voor een speelse, interactieve menselijke mapping. Als je wandelt, ligt de wereld snel aan je voeten. Andere bezoekers ontdekken de onverwachte veranderingen in horizontale en verticale mapping. Het gaat over de relatie met het landschap door verticale en horizontale projectie. Stel je voor dat je een kaart tekent op de grond dat reageert op de bewegingen van de bezoeker…

Vous êtes ici (FR)

hop!

Digital native of digitale leek? Met het interactieve spel van tBEDRIJF en HANGAAR word je geprikkeld om deel te nemen aan een partijtje hopscotch of hinkelen. Je hebt echter geen stoepkrijt en een steentje nodig! Kom je op één van de oplichtende vlakken, dan ontvouwt het spelveld zich als vanzelf voor je. Dieptecamera’s, een hoop software en ingenieuze projecties volgen je bewegingen en maken van een eeuwenoud spelletje een toegankelijke en unieke crossmediale ervaring.

Dieter De Planter, Thomas Goddyn & Bram Lattré zijn beeldenmakers. Samen vormen ze tBEDRIJF, een jong en multimediaal collectief dat experimenteert met analoog versus digitaal beeldmateriaal en DIY principes. Menselijke intuïtie en interventies met de toeschouwer of bezoeker spelen steeds een belangrijke rol in hun werk.

HANGAAR is een jong collectief dat tools voor digitale live-perfomance met beeld en geluid ontwikkelt. Ze maken voornamelijk interactieve installaties, videos en software met een sterke visueel-esthetische inslag.

tBEDRIJF (BE)
Hangaar (BE)

SandyStation

Sandystation bezorgt je een heel nieuwe ervaring met een zandbak en verhoogt de creativiteit en het plezier. Digitale projectie en 3D zicht maken het mogelijk om prachtige en kleurrijke landschappen te bouwen die lijken op een levend land. Verschillende spelletjes en applicaties geven een heel gamma aan opties om rivieren, bergen of spuwende vulkanen te creëren. En dit is nog maar het begin…

De makers komen van de stad Plzeň in Tsjechië. Robert Eckstein en Petr Altman maakten dit project tijdens hun universiteitsstudies toen ze zich verveelden tjdens de zomer van 2013. Het werd gepresenteerd op de dat van wetenschap en technologie en door te vele positieve feedback van de bezoekers beslisten ze om het project verder uit te werken. Microsoft kocht een installatie om hun kinect technologie te demonstreren die ook gebruikt wordt in SandyStation om de 3D vorm van het zand te scannen. Momenteel is het te bezichtigen in verschillende wetenschapscentra en werd het gepresenteerd op festivals in Tsjechië, Amerika en Qatar.

SandyStation (CZ)

Heyhey apps

Heyhey apps ontwikkels kleurrijke ipad en iphone apps voor kinderen. Voor het Circalab ontwikkelden ze een sticker app samen met kinderen uit de Gentsche scholen Sint-Lievenscollege, Daltonschool De Lotus en De Muze.
De kinderen lieten hun fantasie de vrije loop en tekenden van alles wat met robots te maken had. De app is gratis beschikbaar in de app store. De tekeningen van de kinderen pimpen je foto’s. Welkom in de robotwereld!

Green Key

Maak een reis tussen je favoriete robots bij de Green Key installatie

Future Talents (BE)

Robotreporter

Hou je van filmen? SAls piloot van de Robotreporter ben jij de regisseur van een reportage!
Bestuur de Robotreporter doorheen het Circalab en maak een unieke reportage.

Masynmachien (BE)

Bullet Time

Herinner je je nog het Bullet Time effect uit de film The Matrix?.
Met deze installatie wordt het mogelijk om een moment in de tijd te ‘bevriezen’ en ze vanuit alle hoeken te bekijken. Ga in het middelpunt van de opstelling staan, spring en bekijk jezelf in de lucht vanuit alle hoeken. Het resultaat kan je meenemen naar huis of rechtstreeks delen op Facebook en Twitter.

Krooklab (BE)

Virtual reality bril

Zet de Virtual reality bril op je neus en stap samen met 3 andere avonturiers binnen in een virtuele wereld. Bouw samen met je kompanen mee aan…

Fisheye (BE)

Velodroom

In de Velodroom kan je ter plaatse trappen en toch een knotsgek parcours doorheen Gent fietsen! Daag een vriendje uit voor een race en zie wie het eerst zijn of haar coureur naar de eindmeet loodst. Hoe sneller je fietst, hoe eerder je de finish op het scherm bereikt!

Zinderling (BE)

Robolichtjes in het lab

Interactieve belevings installatie. Maak met LED-zaklampjes je eigen beeld op een groot scherm.

Alex Prooper heeft ruim 30 jaar ervaring met het ontwikkelen van software voor zeer uiteenlopende computersystemen. Hij benadert kunst anders dan de meeste andere kunstenaars die met computers werken. Voor Alex is de computer een uniek medium, een apparaat met ontzagwekkende ruwe kracht, uitermate geschikt om volledig nieuwe dingen mee te doen. Het is het ultieme middel om processen te visualiseren of hoorbaar te maken. Zijn zoektocht is het bedenken van deze processen, het maken van software om deze processen uit te voeren, en dan het gebouwde systeem te voeden met gegevens.

AlexP (NL)

Fablab- Steammachine

Doorlopende workshop waar kinderen en ouders een Beebot, probot kunnen in elkaar knutselen of kunnen experimenteren met Makey-Makey, Lego We do of Scratch.
Met de lasercutter of CNC freesmachine kan je namen of figuren graveren.
Wat je maakt, kan je meenemen naar huis!

Fablab Factory (BE)

E-kurks: electronicakunst op kurken

Maak zelf een robotje aan de hand van een eenvoudig circuit met batterij en LED’s in combinatie met 3D-geprinte elementen (enkele ter plaatse geprint), recyclage materialen en ander knutselmateriaal.

Ingegno (BE)

Speedanimatie

Tv ekkergem introduceert jullie in de beginselen van de zgn ‘speedanimatie’. Op een korte tijd kan je zelf een animatie-filmpje maken.
Eerst een korte uitleg en demo hoe stop-motion werkt. Vervolgens denken we na over het scenario van je film en maken we een storyboard, en dan filmen maar. Tv ekkergem zorgt zelf voor de nodige attributen om mee aan de slag te gaan.

TV Ekkergem (BE)

Voortraject met het Circalab

Circa streeft er naar om alle kinderen een kans te geven om Het Jeugdfilmfestival te bezoeken.
Participatie aan de hand van voortrajecten i.s.m. het onderwijs of andere organisaties is een essentieel onderdeel binnen onze werking.
Voor het Circalab werd een voortraject opgezet met het Sint Gregorius instituut, een school voor buitengewoon secundair onderwijs.
Samen met de leerlingen van het BUSO met een auditieve beperking en vzw Ingegno werd een robot ontwikkeld die te bezichtigen zal zijn in het Circalab.
Daarnaast wordt ook ander werk van de leerlingen tentoongesteld in het Circalab.

Circa (BE)

De voelstoel experience

Bekijk een kortfilm vanuit een heerlijk luie relaxfauteuil en ervaar hoe geluid wordt omgezet in trillingen.
Zo kunnen mensen met een auditieve beperking muziek en andere geluiden ‘voelen’.

Circa (BE)

Robots

Binnenkort zullen we robots overal rondom ons tegenkomen. Op straat, in winkels en ook bij jou thuis. Misschien gaan die robots er uit zien zoals een stofzuiger, wasmachine of ijskast, maar misschien gaan ze er ook wel helemaal anders uit zien. En misschien gaan ze zich ook wel helemaal anders gedragen dan je denkt.

Jan De Coster (BE)