JEFFawards

Winnaars

Professionele jury (ECFA-jury):
• Beste langspeelfilm: Toen mijn vader een struik werd van Nicole van Kilsdonk (Nederland, 2016)
De jury vond het een hedendaags, universeel verhaal dat de actuele problematiek rond verplaatsing, burgeroorlog en vluchtelingen aanraakt op een leuke, opgewekte manier zonder te zwaar aan te voelen.
• Beste kortfilm: Catherine van Britt Raes (België, 2016)
Catherine is een donkere humoristische animatiefilm die prachtig geregisseerd is en in een korte periode een heel gamma aan emoties aan bod laat komen. Het thema dood wordt als deel van de artistieke visie niet geschuwd, wat ons nog lang na het einde van de film is bijgebleven.
• Eervolle vermelding voor The Kid and the Hedgehog van Marc Riba en Anna Solanas (Spanje, 2016)
De jury wou The Kid and the Hedgehog een eervolle vermelding geven, omdat de film op een boeiende en fijngevoelige manier aanzet tot denken.

Kinderjury:
• Beste langspeelfilm: Come Along van Igor Šterk (Slovenië, 2016)
Come Along sprong eruit omwille van de spanning en het mysterie. De kinderjury is onder de indruk van de acteerprestaties en de originele verhaallijn. Ook het gebruik van een open einde hebben ze nog niet vaak gezien en paste perfect binnen het plot. Het is een film die hen nog lang zal bij blijven.
• Beste kortfilm: Catherine van Britt Raes (België, 2016)
De kinderjury vond Catherine een grappig maar ontroerend verhaal. Het kleurgebruik sprong er voor iedereen uit en sloot goed aan bij de verhaallijn, die ze origineel vonden en passend voor alle leeftijden.

Bedfilmpretjury:
• Beste kortfilm: Zeezucht van Marlies van der Wel (Nederland, 2015)

Publiek:
• Beste langspeelfilm: Toen mijn vader een struik werd van Nicole van Kilsdonk (Nederland, 2016)

Prijzen

Distributieprijs:
In samenwerking met Jekino distributie reikt Het Jeugdfilmfestival een distributieprijs uit aan één van de winnende langspeelfilms in competitie. Deze prijs zorgt ervoor dat de betreffende film in de Vlaamse bioscoopzalen te zien zal zijn.

Beste langspeelfilm:
Ter ondersteuning van een volgende filmproject overhandigt de professionele jury aan de regisseur van de beste langspeelfilm een geldprijs van Het Jeugdfilmfestival (€2.500).

Beste kortfilm:
Ter ondersteuning van een volgende filmproject overhandigt de professionele jury aan de regisseur van de beste kortfilm een geldprijs van Het Jeugdfilmfestival (€1.250).

ECFA-prijs:
De professionele jury reikt de ECFA prijs uit. Verschillende internationale filmfestivals voor kinderen en jongeren in Europa reiken een ECFA-prijs uit. ECFA staat voor European Children’s Film Association. Alle ECFA-winnaars maken kans op de algemene ECFA-award, voor langspeelfilm van het jaar. De award wordt uitgereikt op de Berlinale door alle ECFA-leden.

JEFFawards
Alle winnaars krijgen een JEFFaward ontworpen in het festivalthema “SportyJEFF”.

Keuze van Ketnet
Ieder jaar kiest Ketnet ook enkele festivalfilms die op televisie vertoond zullen worden. Deze krijgen het Keuze van Ketnet-label. Dit jaar zijn dit Storm, Cloudboy en Solan & Ludwig, de grote kaasrace.